Heeft u een pijnklacht, dan kan meer informatie hierover u geruststellen. Hieronder vindt u een aantal pijnklachten en bijgaand de mogelijke oorzaken en hoe u deze (voorlopig) kunt verhelpen. Tijdens praktijkuren proberen wij zoveel mogelijk ruimte te maken om deze te kunnen behandelen. Dit kunnen wij echter niet garanderen. Wij helpen u uiteraard graag zo snel mogelijk van uw pijn af. Daarom kunt u buiten praktijkuren en/of in de weekenden terecht bij Tandartsenpost Brabant: 013-2225000.
Gelieve te bellen tijdens praktijkuren. Mocht u een controle afspraak gemaakt hebben en heeft u in de aanloop hier naartoe een pijnklacht gekregen, laat dit dan van tevoren telefonisch aan ons weten. Op die manier kunnen wij hiervoor ruimte maken.
Door een ongeval kan een tand uitvallen of beschadigen. Omdat het een melktand betreft is het belangrijk om contact op te nemen met de tandarts en deze zal beoordelen wat de beste vervolgstap is.
Wat kan u zelf doen?
1) Zoek zo snel mogelijk de losse stukjes tand of de complete tand;
2) Het is belangrijk de melktand niet terug te plaatsen, omdat dit blijvende tanden kan beschadigen.
3) Het is belangrijk de uitgevallen tand of stukjes tand vochtig te houden met (het liefst) melk.
4) Gelieve de tand niet af te spoelen onder de kraan. Mocht u geen melk binnen bereik hebben, dan adviseren wij om de tand los in de mond van een ouder of verzorger te bewaren. Doe dit tussen de kiezen en de wang.
5) Raadpleeg de tandarts.
Een uitgevallen blijvende tand (i.e. geen melktand) is altijd een spoedgeval. Neem in deze situatie direct contact op met uw tandarts.
Wat kunt u zelf doen?
1) Als eerste is het belangrijk de tand snel terug te vinden.
2) Houd de tand bij de kroon vast: dit is het deel dat boven uw tandvlees uitsteekt. Wanneer u de tand bij de wortel vastpakt verkleint dit de kans op succesvolle terugplaatsing.
3) Spoel de tand af met melk. Heeft u geen melk binnen bereik? Bewaar de tand dan in de mond van de patiënt en laat hem of haar de tand schoon likken. Het is belangrijk om de tand niet met water, reinigingsmiddel of een borsteltje te reinigen.
4) Wanneer de tand schoon is, plaats deze dan terug.
5) Houd nu de tanden op elkaar met ertussen een gaasje of een papieren zakdoekje. Op deze manier blijft de tand het beste zitten.
6) Ga direct naar de tandarts. Deze zal de tand controleren en vastzetten.
Wanneer het u niet lukt om de tand terug te plaatsen, kunt u de tand het beste bewaren in melk. Heeft u geen melk binnen bereik, dan is het verstandig om de tand te bewaren in de mond, het liefst tussen kiezen en wang. Als de tand meer dan een halfuur niet op een vochtige plek is bewaard, dan kan deze vaak niet meer worden teruggeplaatst. Bewaar de tand dus niet in een zakdoekje of een doosje als u onderweg naar de tandarts bent.
Een nabloeding is een hevige en langdurige bloeding uit een wond in de mond die is ontstaan na het verwijderen van een tand of kies. Dit kan direct optreden nadat de tand is verwijderd. Het kan echter ook na enkele uren, dagen of weken daarna gebeuren. Diezelfde klachten kunnen ontstaan door een implantologische behandeling.
Wanneer u langdurig gebruik maakt van bloedverdunners, moet u direct contact opnemen met de arts of de trombosedienst. Let op: in de mond vermengt bloed zich met speeksel. Daardoor lijkt de bloeding vaak ernstiger dan daadwerkelijk het geval is. U kunt een nabloeding herkennen aan rode dikke klonteringen in de mond. Neem dan direct contact op met de tandarts.
Wat kunt u zelf doen?
1) Het bloed uitspugen. Het is belangrijk niet te spoelen;
2) Druk een opgerold gaasje of een papieren zakdoekje op de wond;
3) Nadat u 30 minuten op de wond heeft gedrukt, zou de bloeding gestopt moeten zijn.
4) Is dat niet het geval? Neem dan contact op met de (waarnemend) tandarts.
Kiespijn kort na een tandheelkundige behandeling is een geheel normaal verschijnsel. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf. Tegen de pijn kunt u twee tabletten paracetamol innemen en indien nodig herhalen. Mocht de volgende werkdag de kiespijn nog aanwezig zijn, dan kunt u ons telefonisch bereiken.
Kiespijn bij verkoudheid is vaak te wijten aan sinusitisklachten (i.e. de bijholtes). Deze klachten gaan in de meeste gevallen vanzelf over. Om de pijn tegen te gaan kunt u eventueel stomen en/of neusspray gebruiken. Tegen de pijn kunt u het beste twee tabletten paracetamol innemen en indien nodig herhalen. Deze klachten kunnen meestal wachten tot de volgende werkdag of het volgende weekendspreekuur. Bij aanhoudende verkoudheidsklachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
Kiespijn die spontaan opkomt en erger wordt bij warmte, ontstaat vaak door een ontsteking van of rondom de tandwortel.
Wat kunt u zelf doen?
1) Goed koelen;
2) Twee paracetamol innemen tegen de pijn en dit, indien nodig, herhalen;
3) Indien mogelijk uitstellen tot volgende werkdag of weekend spreekuur.
Wanneer kinderen aangeven pijn aan de tanden en/of kiezen te hebben, is het belangrijk om de leeftijd van het kind in gedachte te houden. Komen er blijvende tanden of melktanden door, dan kan dit de reden zijn voor de tandpijn. Het kan helpen om te koelen met een koud kompres. Wanneer een puber met een blijvend gebit aangeeft kiespijn te hebben, raden wij aan, als deze pijn aanhoudt, contact op te nemen met de tandarts.
Een uitgevallen blijvende tand is altijd een spoedgeval. De beslissing om wel of niet direct te behandelen, ligt bij de waarnemend tandarts. Lees hier meer over tand- of kiesletsel.
Een nabloeding is een hevige en langdurige bloeding uit een extractiewond, die ontstaat na het verwijderen van een tand of kies. Nabloeding kan direct optreden nadat de tand is verwijderd, enkele uren of zelfs enkele weken daarna. Diezelfde klachten kunnen voorkomen bij andere chirurgische ingrepen in de mond, bijvoorbeeld bij een implantologische behandeling. Bij langdurig gebruik van bloedverdunners, moet u direct de arts of trombosedienst inschakelen.
Let op: door vermenging van bloed met speeksel lijkt de bloeding vaak ernstiger dan werkelijk het geval is. U kunt een nabloeding herkennen aan rode dikke klontering in de mond. Neem dan direct contact op met de tandarts.
Lees hier meer over kiespijn.
Neem bij voorkeur contact op met de (waarnemend) tandarts. De mate van urgentie hangt af van de leeftijd van uw kind. Een puber kan meer pijn verdragen dan een kleuter. Breken bij uw kind de eerste tandjes door? Dan kan een koud kompres de zeurende pijn mogelijk verzachten.