Wilt u tand of kies laten vullen?
Wanneer een tand of kies afbreekt of er tandbederf in de tand of kies zit, dan kan de tandarts dit restaureren door middel van een vulling. Wij werken alleen met tandkleurige vullingen. Het vullen van een tand of kies kan onder verdoving, maar hoeft niet. Die keuze is aan u.
Bekijk hier een video die u informeert over het vullen van een tand of kies.
Wortelkanaalbehandeling
Soms sterft de zenuw in een tand of kies af. Met een ontsteking aan de wortelpunt(en) van de tand als gevolg. Bij een wortelkanaalbehandeling maken we de kanalen richting de wortelpunten schoon.
De oorzaak van de ontsteking is daarna weg. Vervolgens geneest uw lichaam de ontsteking aan de wortelpunt zélf. Meestal moet u één of meerdere keren terugkomen totdat de wortelkanalen helemaal schoon en droog zijn. Een tand of kies kan één of meerdere wortelkanalen hebben. In alle wortelkanalen zit een zenuw.
Daarna kunnen wij de tand of kies definitief opvullen. Voor meer informatie, zie: wortelkanaalbehandeling.
Verwijderen verstandskies
De verstandskiezen zijn de laatste kiezen achterin de mond. Normaal gesproken komen deze door tussen het 18de en 22ste levensjaar. Het doorkomen van de verstandskiezen kan pijn doen, maar dit hoeft niet per definitie te betekenen dat de verstandskiezen getrokken moeten worden. Bij het pijnlijk doorkomen van een verstandskies kunt u pijnstilling gebruiken. Daarbij is het belangrijk om de plek waar de kies doorkomt voorzichtig te poetsen. Dit voorkomt ontstekingen.
Blijft het pijnlijk? Of twijfelt u over het juist doorkomen van de kies? Bespreek dit dan met uw tandarts. Hij zal een foto nemen en hierna besluiten om de verstandskies zelf te trekken, u door te verwijzen naar de kaakchirurg of de kies te laten zitten.
De tandarts zal met u de nazorg voor de getrokken verstandskies doornemen. Wij informeren u over de medicatie en leefregels die ervoor zorgen dat alles goed zal genezen. U krijgt hierover ook informatie mee naar huis. Zelf alvast wat lezen?
Voor meer informatie, zie: verstandskiezen.
Tandvleesproblemen
De kleur van gezond tandvlees is roze. Ontstoken tandvlees is vaak roder, gezwollen en bloed sneller bij het tandenpoetsen. Gezond tandvlees bloedt nooit.
Ontstoken tandvlees kan aanvoelen als flinke tandpijn. Gezond tandvlees is belangrijk, omdat het tandvlees het kaakbot plus wortels van tanden en kiezen bekleedt en beschermt. Daarbij zorgt het voor een goed uiterlijk en een frisse adem. Het is belangrijk uw tandvlees goed te verzorgen en daar helpen wij u graag bij. De tandarts en/of mondhygiënist kunnen u hierover adviseren.
Voor meer informatie, zie: ontstoken tandvlees.
Dan kunt u er voor kiezen om dit onder verdoving te doen.
In onze praktijk werken we alleen met wit vulmateriaal. Voor meer informatie, zie: vullingen.
Soms sterft de zenuw in een tand of kies af. Met een ontsteking aan de wortelpunt(en) van de tand als gevolg. Bij een wortelkanaalbehandeling maken we de kanalen richting de wortelpunten schoon.
De oorzaak van de ontsteking is daarna weg. Vervolgens geneest uw lichaam zelf de ontsteking aan het wortelpunt. Meestal moet u één of meerdere keren terugkomen voordat de wortelkanalen helemaal schoon- en drooggemaakt zijn.
Daarna kunnen wij de tand of kies definitief opvullen. Een tand of kies kan één of meerdere wortelkanalen hebben. In alle wortelkanalen zit een zenuw.
Voor meer informatie, zie: wortelkanaalbehandeling.
Verwijdering van de verstandskiezen van de onderkaak vindt bij voorkeur tussen uw 15e en 25e levensjaar plaats.
Waarom juist dan? Door in te grijpen rond deze leeftijd voorkomt u klachten en zijn uw tandvlees of kiezen nog niet aangetast.
Bovendien is de behandeling op jonge leeftijd eenvoudiger en verloopt de genezing beter. Vaak zijn er twee afspraken nodig: één voor het verwijderen van de kiezen aan één kant van uw mond.
Bij de tweede afspraak verwijdert de tandarts de kiezen aan de andere kant. Voordeel daarvan is dat de patiënt na de behandeling nog één kant van mond heeft om mee te eten.
Voor en na uw behandeling vertellen wij u alles over de leefregels en medicatie rond het verwijderen van de verstandskiezen. Ook krijgt u informatie daarover mee naar huis. Voor meer informatie, zie: verstandkies.
Tandvleesproblemen kunnen aanvoelen als enorme tandpijn.
Onze tandartsen adviseren u graag over het voorkomen van en omgaan met deze klachten. Indien nodig volgt een afspraak bij de mondhygiëniste, want gezond tandvlees is belangrijk. Tandvlees bekleedt en beschermt het kaakbot plus de wortels van de tanden en kiezen. Daarbij zorgt het voor een goed uiterlijk en een frisse adem. De tandheelkundige benaming voor tandvlees is gingiva. Tandplak op tanden en kiezen veroorzaakt in eerste instantie een ontsteking van de rand van het tandvlees. Deze ontsteking wordt gingivitis genoemd. Soms kan deze ontsteking zich verder uitbreiden, waardoor het kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaat. Als dit proces zich doorzet, verdwijnt er zoveel kaakbot dat tanden en kiezen los gaan staan en ten slotte uitvallen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis. Voor meer informatie, zie: tandvleesproblemen.