Tandarts Jaap Christiaansen voert in onze praktijk de implantologische behandelingen uit. Hieronder vindt u algemene informatie over wat een implantaat is, of het voor u geschikt is, wat de voordelen van implantaten zijn, wat de behandeling inhoudt en als laatst de kwaliteit van implantaten.
Ruim 35 jaar geleden zijn tandheelkundige implantaten voor het eerst toegepast. Een implantaat wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten die één of meer tanden missen of tandeloos zijn. Een implantaat vormt vaak de basis van een kroon of brug. Tegenwoordig worden implantaten steeds vaker gebruikt om houvast te bieden aan een uitneembaar klikgebit.
Wat is een implantaat?
Een implantaat wordt gebruikt om een of meerdere tanden en of kiezen te vervangen. Hierdoor kunt u weer lachen, eten en praten zoals u voorheen gewend was. U kunt het implantaat zien als een soort kunstwortel, die in de kaak wordt geschroefd. Deze schroef is van titanium een materiaal wat het lichaam goed accepteert en waar zelden allergische reacties op komen. Hierop wordt een op maat gemaakte kroon, brug of gebitsprothese geplaatst. Het implantaat zit stevig vast en hierdoor functioneert deze tand of tanden hetzelfde als uw andere tanden.
Is een implantaat geschikt voor u?
Tijdens een bezoek aan onze praktijk kan tandarts Christiaansen samen met zijn assistentes bekijken of een implantaat de juiste oplossing voor u is. Hierbij is het voornamelijk van belang dat uw kaakbot hoog en breed genoeg is. Dit bekijken zij aan de hand van een röntgenfoto. Wanneer er onvoldoende kaakbot aanwezig is kan er een botherstellende (voor)operatie noodzakelijk zijn. In bepaalde gevallen zal de zorgverzekering een deel van de behandeling vergoeden. Tandarts Christiaansen adviseert u graag over de beste aanpak voor uw situatie. Hij helpt u graag aan een blijvend stralende lach!
De voordelen van implantaten:
· Een sterke basis voor vaste tanden, kiezen of een prothese;
· Esthetisch hoogwaardige oplossing;
· Eten gaat zonder problemen en u kunt weer zorgeloos praten en lachen;
· Een voorspelbare, veilige en betrouwbare behandelmethode;
· Het is niet langer nodig om gezonde gebitselementen af te sluiten;
· Op de plek van het implantaat slinkt het kaakbot niet of nauwelijks. Hierdoor blijven de tanden, kiezen en/of protheses op zijn plek.
De implantologie behandeling bestaat uit zes stappen. Bij verhoogde complexiteit kan de behandeling in verschillende fases worden uitgevoerd.
1. Vooronderzoek
Wij hebben verschillende gegevens van u nodig, zoals röntgenfoto’s van uw mond. Deze zijn nodig om te bekijken welke behandelopties voor u mogelijk zijn. De verschillende opties met bijbehorende voor- en nadelen zullen met u worden besproken. Hierdoor beschikt u over alle nodige informatie om een weloverwogen keuze te maken.
Indien u kiest voor een implantaat, vindt er een eerste consult met Jaap Christiaansen, onze implantoloog, plaats. In dit eerste consult zal er met name gekeken worden naar de hoeveelheid bot die er aanwezig is. Bij sommige patiënten komt het voor dat er te weinig bot aanwezig is. Botopbouw kan in dit geval noodzakelijk zijn.
2. Behandelplan met bijbehorende begroting
Naar aanleiding van het consult met de implantoloog ontvangt u een behandelplan met bijbehorende begroting. Hierin vindt u een overzicht van de behandelkosten en de techniekkosten. Mocht u vragen hebben over de vergoeding van de kosten, dan kunt u deze het beste stellen aan uw zorgverzekeraar.
3. Plaatsen implantaat
Het plaatsen van het implantaat gebeurt onder plaatselijke verdoving. Na het inbrengen van de verdoving controleert de tandarts of deze goed werkt. Hierna zal het tandvlees op de plek waar het implantaat moet komen worden losgemaakt. Er zal een klein gaatje in het kaakbot worden gemaakt waarin het implantaat wordt geplaatst. Het tandvlees zal hierna worden gehecht.
4. Genezing
De genezing is case-afhankelijk. Het is belangrijk dat het implantaat stevig in uw kaakbot vergroeid. De verwachte genezing ligt tussen de zes weken en enkele maanden.
5. Plaatsing definitieve brug, kroon of prothese
Tijdens de genezing zal er voor u een brug, kroon of prothese worden gemaakt. Deze definitieve restauratie zal op het implantaat worden geplaatst. Hierdoor kunt u weer zorgeloos lachen en eten zoals vroeger.
6. Nazorg lange termijn
Na plaatsing is het belangrijk om minimaal één keer per jaar langs te komen. Het implantaat zal dan gecontroleerd worden. Ook wordt de brug, kroon of prothese, het botniveau en het tandvlees dan opnieuw gecontroleerd. Voor goed behoudt van het implantaat is goede mondhygiëne van belang, lees wat u zelf kunt doen.
U kunt het implantaat zien als een soort kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten hebben de vorm van een cilinder of een schroef van titanium. Dit is een materiaal dat het lichaam goed accepteert en zelden allergische reacties geeft. Implantaten zijn er in diverse lengtes en doorsneden. Welke voor u het meest geschikt is, bepaalt de behandelaar op basis van de vorm van uw kaak en de te maken kroon of prothese. Dit gebeurt vaak in overleg met de tandtechnicus die de kroon of prothese maakt.
Samen met uw behandelaar kunt u overleggen of implantaten een goede oplossing voor u zijn. Uw kaakbot moet wel breed en hoog genoeg zijn voor een implantaat. Uw behandelaar kan dit voor u nagaan, onder andere door het maken van röntgenfoto’s. Ook als er onvoldoende bot aanwezig is, kan de implantoloog in sommige gevallen toch implantaten plaatsen. Hij kan namelijk extra kunstbot aanbrengen, soms in een aparte operatie. Implantaten kunnen eveneens nodig zijn om houvast te bieden aan een kunstgebit. Bijvoorbeeld wanneer uw eigen tanden en kiezen, inclusief de wortel, er niet meer zijn. Daardoor kan een kunstgebit los gaan zitten. Wat voor u de juiste oplossing is, bekijken we bij het eerste bezoek aan onze praktijk.
De behandeling wordt altijd onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Soms krijgt u één uur voor de ingreep al medicijnen. Bijvoorbeeld een spoelmiddel, pijnstilling of antibiotica. De tandarts-implantoloog maakt van te voren ook een opening in het tandvlees, zodat hij goed bij het bot kan. Vaak wordt het bot eerst glad gemaakt. Daarna bepaalt de implantoloog de plaats waar het implantaat komt. Met diverse minuscule boortjes maakt hij ruimte in het bot. Om vervolgens het implantaat in het bot te schroeven en de wond te hechten. Voor de behandeling krijgt u een recept voor spoelmiddel en pijnstilling mee naar huis, zodat u die na de behandeling direct kan gebruiken. Na afloop is een afdekschroef van het implantaat meestal direct zichtbaar in uw mond, maar soms zijn de afdekschroeven van het implantaat volledig door tandvlees bedekt. In dat geval kan een tweede ingreep nodig zijn om de afdekschroeven van het implantaat zichtbaar te maken. Dit is afhankelijk van het soort implantaat en zijn locatie. Deze behandeling is geheel pijnloos.
De eerste dagen kan het wondgebied opzwellen. Om de zwelling zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat u in de eerste uren na de behandeling uw kaak goed koelt. U kunt ook napijn krijgen. Hiervoor gebruikt u de pijnstiller die de implantoloog u voorgeschreven heeft. Het is belangrijk dat u uw mond en ook het wondgebied goed schoon houdt met spoelmiddel. U kunt na drie dagen gewoon uw tanden poetsen zoals u gewend bent, waarbij u een beetje voorzichtig moet zijn bij de wond. Had u al een gebitsprothese? Dan kunt u deze direct na de behandeling weer indoen (met een kleine aanpassing), zodat u niet zonder tanden en kiezen naar huis hoeft. In de 3-6 maanden na de behandeling groeit het implantaat vanzelf vast in uw kaak. Dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit van het bot. Uw behandelaar bepaalt hoe lang deze periode is. Daarna kan hij op de implantaten kronen, een brug of prothese vastzetten. Een gebitsprothese plaatst de implantoloog op een steg, bovenop het implantaat.
Dan zijn implantaten, met name in de onderkaak, in meer dan 95 procent van de gevallen een succes. Wanneer er onvoldoende bot is en er daarom bot aangebracht moet worden, ligt het succespercentage lager. In dat geval verwijzen wij u door naar de kaakchirurg. Bij rokers is het succespercentage van een implantologische behandeling duidelijk minder dan bij niet-rokers. Indien u implantaten krijgt ten behoeve van een prothese (kunstgebit), vragen wij een machtiging aan bij uw zorgverzekeraar. Daardoor komen de kosten voor u neer op ongeveer 250 euro, in het geval van een prothese op twee implantaten.
Onze implantoloog volgt geregeld extra (nascholings)cursussen. Daardoor blijft hij in staat om u de perfecte zorg en kwaliteit te bieden. Bij de eerste afspraak kunt u al uw vragen stellen en krijgt u duidelijke informatie mee over de premedicatie, behandeling en nazorg.
Voor meer informatie over implantaten en implantologische behandelingen:
www.nobelsmile.nl
www.camlog.nl
www.nobelbiocare.nl
www.nvoi.nl